Blogxxl.nl Wij bloggen over alles!
23 januari 2020 / 0 Comments / Advies, Zakelijk

Hoe gebruik je de Scrum principes op de werkvloer?

Je hebt er misschien al wel eens van gehoord: Scrum. Maar wat is het precies, hoe werkt het en hoe kun je je team hiermee naar een hoger niveau tillen? Wij leggen graag uit hoe je de Scrum principes toepast op de werkvloer!

De Scrum principes: samen een wedstrijd winnen

Wist je dat scrum een term is die afkomstig is uit de rugbysport? Het doel van scrum is om samen een wedstrijd te winnen. In een zakelijk context vertaalt zich dat in samen met een team binnen enkele weken een (deel van een) project af te ronden. Al doende leert men. Door middel van kleine stapjes wordt er binnen 1 tot 4 weken een succes geboekt.

Hoe werkt een Scrum team?

Een Scrum team is flexibel, zeer communicatief, gedisciplineerd en in staat om snel en adequaat te reageren op veranderende marktomstandigheden. Iedereen binnen het team moet zich volledig inzetten tijdens de sprintperiode. Uiteindelijk moeten alle teamleden zich verantwoordelijk voelen voor het eindresultaat en daarbij betrokken worden.

Wat ook van belang is, is dat er een open en transparante sfeer binnen het team heerst. Om goed te kunnen samenwerken, zal ieder teamlid open moeten staan voor suggesties van anderen. Teamleden moeten zich dus niet gelijk aangevallen voelen, maar het zien als opbouwende kritiek.

Tegelijkertijd is er vanuit de andere kant ook moed voor nodig om iemand anders op zijn gedrag aan te spreken. Je moet volledig eerlijk kunnen zijn naar je team. Zo help je elkaar om bij de les te blijven en om het beste uit jezelf te halen.

De Scrummaster als teamcoach

Een team heeft geen hiërarchische projectleider. Als deze er wel zou zijn, zouden de teamleden zich minder verantwoordelijk voelen voor het proces en de resultaten. In plaats daarvan is het team zelf verantwoordelijk voor het resultaat, de planning en de taakverdeling. Het team is dus zelfsturend.

Wel is er een belangrijke rol weggelegd voor de Scrummaster. De scrummaster heeft een begeleidende rol als teamcoach. Met een proactieve houding wordt het resultaat voor ogen gehouden. Als effectieve Scrummaster luister je naar je team en zorg je voor de juiste productieve werksfeer. Teamcoaching op de Scrummanier houdt het werkproces op gang en zorgt voor een positieve win-win situatie! Zo haal je het beste uit je team!


Uw gegevens beveiligen? Dit is onmisbaar binnen uw ISMS!

Als ondernemer wilt u uw digitale informatie goed beveiligen. Financiële gegevens, bedrijfsgevoelige informatie en persoonsgegevens van klanten bijvoorbeeld. Om te voldoen aan de ISO 27001-…

Lees Meer
kartonnen-bekers-bedrukken-met-jouw-logo

Branding. Het kan overal!

Branding is van essentieel belang voor het succes van je onderneming. Mensen kiezen tenslotte voor producten en diensten die ze (her)kennen en vertrouwen. Consistente, pakkende…

Lees Meer

Met deze tips van een klusexpert kun je je verf langer bewaren!

Het komt niet vaak voor dat je precies de juiste hoeveelheid verf hebt gekocht voor een verfproject. Maar overgebleven verf kun je beter niet weggooien;…

Lees Meer
Over de auteur

Redactie:

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *