Blogxxl.nl Wij bloggen over alles!
23 januari 2020 / 0 Comments / Advies, Zakelijk

Hoe gebruik je de Scrum principes op de werkvloer?

Je hebt er misschien al wel eens van gehoord: Scrum. Maar wat is het precies, hoe werkt het en hoe kun je je team hiermee naar een hoger niveau tillen? Wij leggen graag uit hoe je de Scrum principes toepast op de werkvloer!

De Scrum principes: samen een wedstrijd winnen

Wist je dat scrum een term is die afkomstig is uit de rugbysport? Het doel van scrum is om samen een wedstrijd te winnen. In een zakelijk context vertaalt zich dat in samen met een team binnen enkele weken een (deel van een) project af te ronden. Al doende leert men. Door middel van kleine stapjes wordt er binnen 1 tot 4 weken een succes geboekt.

Hoe werkt een Scrum team?

Een Scrum team is flexibel, zeer communicatief, gedisciplineerd en in staat om snel en adequaat te reageren op veranderende marktomstandigheden. Iedereen binnen het team moet zich volledig inzetten tijdens de sprintperiode. Uiteindelijk moeten alle teamleden zich verantwoordelijk voelen voor het eindresultaat en daarbij betrokken worden.

Wat ook van belang is, is dat er een open en transparante sfeer binnen het team heerst. Om goed te kunnen samenwerken, zal ieder teamlid open moeten staan voor suggesties van anderen. Teamleden moeten zich dus niet gelijk aangevallen voelen, maar het zien als opbouwende kritiek.

Tegelijkertijd is er vanuit de andere kant ook moed voor nodig om iemand anders op zijn gedrag aan te spreken. Je moet volledig eerlijk kunnen zijn naar je team. Zo help je elkaar om bij de les te blijven en om het beste uit jezelf te halen.

De Scrummaster als teamcoach

Een team heeft geen hiërarchische projectleider. Als deze er wel zou zijn, zouden de teamleden zich minder verantwoordelijk voelen voor het proces en de resultaten. In plaats daarvan is het team zelf verantwoordelijk voor het resultaat, de planning en de taakverdeling. Het team is dus zelfsturend.

Wel is er een belangrijke rol weggelegd voor de Scrummaster. De scrummaster heeft een begeleidende rol als teamcoach. Met een proactieve houding wordt het resultaat voor ogen gehouden. Als effectieve Scrummaster luister je naar je team en zorg je voor de juiste productieve werksfeer. Teamcoaching op de Scrummanier houdt het werkproces op gang en zorgt voor een positieve win-win situatie! Zo haal je het beste uit je team!


Jong stel schudt de hand van een makelaar

Dit doet een aankoopmakelaar allemaal voor jou

Wilt u een huis kopen in Deventer en twijfelt u nog of u een aankoopmakelaar gaat inhuren? Dan is het wel fijn om te weten…

Lees Meer

Wat is een plan van aanpak?

Bij grote projecten, of dat nu een bouwwerk, de aanleg van wegen of het ontwikkelen van een nieuw softwareprogramma is, is de kans dat er…

Lees Meer
voordelen-van-een-zakelijke-printer

De voordelen van een zakelijke printer

Ben je van plan een printer aan te schaffen voor je bedrijf of organisatie? Laat je overtuigen door de voordelen van een zakelijke printer! #1.…

Lees Meer
Over de auteur

Redactie:

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *