Blogxxl.nl Wij bloggen over alles!
11 november 2021 / 0 Comments / Wonen

Epoxy gietvloer of PU gietvloer?

Gietvloeren zijn populair, dit komt door de moderne uitstraling, maar zeker ook door de unieke eigenschappen. Of een epoxy gietvloer ook de beste keuze is voor jou, daar gaat dit artikel over. Want hoewel een epoxy gietvloer zichzelf bewezen heeft, zijn er voor bijvoorbeeld particuliere interieurs betere opties. Om goed uit te leggen waar je op moet letten bij een gietvloer, lees je de verschillen tussen PU gietvloeren en gietvloeren van epoxy. Uiteraard hebben beide alle positieve eigenschappen die gietvloeren bieden. Denk aan gemaakt van waterdicht materiaal, makkelijk schoon te houden en een rustige uitstraling doordat er geen naden of voegen zijn.

Epoxy gietvloer of PU gietvloer

Twee populaire gietvloeren zijn de epoxy gietvloer en de PU gietvloer. Beide hebben overeenkomsten, maar ook duidelijke verschillen. Voor bedrijven is epoxy vaak de beste oplossing en voor particuliere woonruimtes PU, oftewel polyurethaan. Epoxy is bijvoorbeeld veel harder dan polyurethaan, deze laatste zal zacht aanvoelen en blijft iets elastisch. Je loopt hierop uiteraard veel prettiger in huis dan op een harde vloer. Het voordeel van de hardheid van een epoxy is zakelijk wel weer ideaal. Zwaar verkeer zoals auto’s en heftrucks is op epoxy gietvloeren gewoon mogelijk. Wel zal een epoxy gietvloer na verloop van tijd zijn glans verliezen terwijl een PU gietvloer mooi blijft. Kortom, dit is voor een woonruimte weer prettiger.

Kan vloerverwarming onder een epoxy gietvloer?

Op de vraag of vloerverwarming onder een epoxy gietvloer kan, is het antwoord nee. Door de hardheid van de vloer kan deze slecht tegen verschillen in warmte en kou. Overigens mag een vloerverwarming voor de meeste vloeren niet te heet worden. Wil je toch een gietvloer met vloerverwarming? Dan kies je een PU gietvloer. Ook hier zie je weer het verschil, de elastische PU vloer is ideaal voor gebruik in woningen waar vloerverwarming is. Een epoxyvloer gebruik je in magazijnen, winkels, garages of loodsen waar vloerverwarming niet nodig is.

Zelf een epoxy gietvloer leggen of dit laten doen?

Voor alle gietvloeren geldt dan je deze beter kunt laten leggen. Dit begint namelijk al met de voorbereiding. Een epoxy gietvloer is slechts enkele millimeters dik, de ondervloer moet dus egaal zijn en vrij van stof of vuil. De voorbereiding van een gietvloer leggen en de controle hiervan zal in grote mate de kwaliteit van de vloer bepalen. Ook het leggen van de vloer is meer dan alleen een emmer epoxy leeggieten. Een specialist die ook een schraplaag en primer aanbrengt, zal over het leggen van de gietvloer ongeveer vijf dagen doen. Dit geeft wel aan hoeveel werk het is en wat voor specialisme ervoor nodig is.

Waarom is een primer en schraplaag van belang?

Om de vloer volledig dicht en nog sterker te maken, zal de specialist van G-Vloeren een schraplaag aanbrengen. Deze laag wordt aangebracht op de beton- of cement vloer en maakt deze glad en waterdicht. De schraplaag kan als primer dienen, dit is dan gecombineerd een schraplaag en primer. Voor zuigende ondergronden blijft een primer onder de schraplaag wel noodzakelijk. Voor een PU vloer is overigens ook een schraplaag nodig, dit om kleine oneffenheden of gaatjes af te dichten. De PU vloer is vaak maar 3 mm dik terwijl de epoxy gietvloer tussen de 3 en 5 mm dik is. Door de weinige dikte is een egale ondergrond en vakmanschap onmisbaar bij het aanbrengen van de vloer.


Huis-kopen-in-Amsterdam

Huis kopen in Amsterdam? Houd hier rekening mee

Een huis kopen in Amsterdam lijkt voor velen een onmogelijke opgave. Nog afgezien van de hoge huizenprijzen is het gewoon heel lastig om überhaupt een…

Lees Meer
horgaas-op-rol

Advies wat betreft horgazen voor de ramen in uw huis

Muggen zijn in de zomer een veel voorkomende plaag, en ze kunnen een echte plaag zijn. Raamhorren zijn een effectieve manier om ze uit uw…

Lees Meer

3 tips om jouw huis goed te isoleren

Met de huidige energieprijzen helpt elke vorm van isolatie mee om je stookkosten te verlagen. Bovendien draagt goede isolatie ook mee aan het verduurzamen van…

Lees Meer
Over de auteur

Redactie: