Met de komst van WiFi, Bluetooth en andere draadloze signalen was de gedachte dat de kabel binnenkort zouden gaan verdwijnen in het huis en op kantoor. Inmiddels bestaan deze technieken al bijna 20 jaar en nog altijd ligt elk kantoor en elke woning vol met kabels. Hoe kan dat?

kabel plaatje

Wifi versus netwerkkabel

Wifi is op zich heel praktisch. Je mobiel of tablet kan zelfs niet eens met een kabel verbonden worden en heeft altijd draadloos internet nodig. Echter, als je iets meer eisen stelt aan de verbinding dan is WiFi nog altijd niet toereikend. Denk bijvoorbeeld aan gamers. Dit type gebruiker heeft een stabiele en snelle verbinding nodig. WiFi kan best vlot zijn, maar stabiel is het niet. Wifi kan een paar microseconden wegvallen. Voor iemand die op Facebook kijkt via Wifi is dat geen probleem, maar de gamer heeft zijn spel al verloren als er een korte onderbreking in de verbinding zit. Daarom kiest de gamer altijd nog voor een kabel. Hetzelfde geldt voor mensen die veel downloaden en voor kantoornetwerken. Ook daar heeft de netwerkkabel de voorkeur boven wifi.

HDMI kabel versus draadloos

Voor de overdracht van beeldsignaal naar de TV wordt een HDMI kabel gebruikt. Sinds een jaar of 5 zijn er ook draadloze HDMI oplossingen beschikbaar. Deze kennen echter zeer grote nadelen. Allereerst zijn ze nog altijd schreeuwend duur. Een setje met een HDMI zender en ontvanger kost nog rustig 200 euro. Zowel de zender als de ontvanger moet van stroom voorzien worden, wat installatie achter een TV lastig maakt. Daarnaast is de kwaliteit van het beeld laag. Hoger dan 1080p kom je niet, laat staan dat je 4K beeldkwaliteit zou kunnen hebben. Daarom ligt ook hier nog altijd een kabel voor de verbinding.

Draadloos opladen of een stroomkabel?

Draadloze opladers, ook wel QI laders genoemd, vind je tegenwoordig zelfs al bij IKEA. Toch worden vrijwel alle apparaten in en om het huis nog met een kabel opgeladen. Hoe komt dat? Nou, kortgezegd komt dat omdat draadloos opladen eigenlijk nog geen meerwaarde heeft.

Ten eerste zijn er maar weinig apparaten die draadloos opladen ondersteunen. Sommige smartphones hebben het, maar veel fabrikanten zijn er inmiddels alweer vanaf gestapt. Je hebt dan een speciaal hoesje voor je telefoon nodig om je telefoon draadloos op te kunnen laden. Het laden is ook nog eens langzaam en heeft een vrij slecht rendement. Dat betekent dat je meer stroom verbruikt dan dat je in de batterij stopt; je hebt dus een hogere stroomrekening.
Bovendien kan je nog geen hoog vermogen draadloos overbrengen. Apparaten zoals een TV of een wasmachine die draadloos van stroom voorzien worden zullen dus nog wel even op zich laten wachten.