Banksy is een van de meest toonaangevende kunstenaars van dit moment. Zijn of haar graffiti kunstwerken sieren in veel steden in veel landen de saaie muren. Maar wie is deze man of vrouw? Het is hem of haar lang gelukt om anoniem te blijven, maar door wetenschappelijk onderzoek is nu achterhaald wie het is. En eigenlijk is dat jammer. Een deel van de charme van de kunstenaar gaat toch verloren door het algemeen bekend maken van zijn of haar naam. Toch ga ik hier in dit blog ook aan meewerken. Want stiekem wil iedereen wel weten wie Banksy is.

Banksy is…

Banksy is een man. Door wetenschappelijk onderzoek is zelfs zijn naam en geboortejaar bepaald: Robert Gunningham. Naar alle waarschijnlijkheid is hij in 1974 geboren in Bristol. Maar helemaal zeker weten doet niemand dat nog. Zijn naam lijkt dan door gedegen onderzoek achterhaald te zijn, maar dat is nog geen garantie dat dat ook klopt. De kans is wel groot, maar die 0,001 % blijft een beetje zweven. Zo is de mythe toch nog niet 100 % verdwenen.

De kunst van Banksy

Het lijkt of Banksy simpelweg wat graffiti aanbrengt op muren. Toch is dat niet helemaal waar. Hij (daar gaan we voorlopig even van uit) is een kunstenaar die vaak een maatschappelijke boodschap probeert over te brengen. Uit protest “versierde” hij de muur tussen Israël en Palestina en hij heeft diverse werken gemaakt om het Britse koningshuis in een ander daglicht te zetten. Toch is veel van zijn werk puur decoratief. Je kunt er in zien wat je wilt. Ook werkt Banksy wel in opdracht. Bijvoorbeeld voor Greenpeace of de Vredesactie. De werken die hij voor deze organisaties maakte werden geveild, waarna de opbrengst naar de goede doelen ging.

Banksy zelf zien?

Wanneer je met eigen ogen de kunstwerken van Banksy wilt zien, hoef je niet ver te reizen. De kunst is namelijk gewoon in Amsterdam te vinden. Het Moco Museum, vlak bij het Museumplein heeft een prachtige tijdelijke tentoonstelling over deze grote kunstenaar. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 30 augustus 2017. Er zijn ongeveer 50 originele werken te vinden. Dit is de eerste keer dat zoveel werken van deze kunstenaar in een museum te vinden zijn. Wanneer je na een bezoek aan dit museum de smaak te pakken hebt, kun je bijvoorbeeld eens naar Londen gaan. Daar is een plattegrond verkrijgbaar waar alle werken op zijn aangegeven. Je kunt dan een Banksy-tour doen!